filmska industrija


Dalí je tijekom svog života napravio više od 1,500 slika, a bavio se i dizajnom, skulpturom, fotografijom, te snimanjem filmova i izradom crtanih filmova u kolaboraciji s Waltom Disneyjem. Upravo taj enorman opus uzrokovao je njegovu iznimnu popularnost koja je rezultirala mnogim biografijama, izložbama diljem svijeta, a njegov utjecaj na druge umjetnike traje i danas. O njegovom životu snimljeno je i nekoliko filmova od kojih je možda najpoznatiji Warholov polusatni film iz 1966., a trenutno u produkciji je novi biografski film o Dalíju pod naslovom Dali & I: The Surreal Story u kojem će Dalíja tumačiti Al Pacino.

Sa svojim prijateljem, redateljem Luisom Buñuelom surađivao je (scenarij i gluma) na filmovima Andaluzijski pas i Zlatno doba.

Na području igranog filma surađivao je sa slavnim Alfredom Hitchcockom na filmu „Začarana“. Začarana je američki triler iz 1945. Mlada psihologinja Constance Petersen (Ingrid Bergman) pokušava vratiti sjećanje i pomoći Johnu Ballantineu (Gregory Peck), koji ima amneziju uzrokovanu traumom iz djetinjstva, a osuđen je za ubojstvo koje nije počinio. U filmu glume: Ingrid Bergman, Gregory Peck i Mihail Čehov.

U filmu se koristi tada jako popularna psihoanaliza te sadrži scenu sna, koju je dizajnirao Dalí. Prava scena sna ukinuta je iz filma, jer se smatrala prepotresna za gotov film.

Suradnja Walt Disneyja i Dalíja započela je 1940. godine animiranim filmom „Fantasia” (Fantazija). Šest godina kasnije, Walt i Dalí potpisali su sporazum o stvaranju nadrealističkog crtića imenom „Destino” (Sudbina) koji bi objasnio meksičku baladu Armando Domingueza. Zbog sukoba i financijskih problema crtić nikada nije dovršen, ali je 2003. redizajniran i dovršen prema umjetnikovim ilustracijama i slikama.

https://www.youtube.com/watch?v=w38cerphic4