Službeno nadrealist


Godine 1929. Dalí se seli u Pariz i službeno postaje nadrealist. Te iste godine napravio je svoj prvi nadrealistički film, Andaluzijski pas (Un chien Andalou) zajedno sa redateljem Luisom Buñuelom. Film je šokirao javnost  prizorima kao što je prizor kada britva reže oko.

1929. godine imao je izložbu u Parizu, na kojoj je prodano svako izloženo djelo. Predgovor izložbenog kataloga napisao je André Breton, osnivač nadrealizma, i tako potvrdio Dalíjevo članstvo u grupi.

Za vrijeme 1930ih naslikao je većinu svojih djela po kojima je danas poznat. Te slike uključuju neke od najpoznatijih nadrealističkih slika, kao što su satovi u slici Postojanost pamćenja (1931).  Sa velikom preciznošću naslikao bi poznate nam objekte u nelogičnim postavkama i kombinacijama, opisujući svoja djela kao „ručno izrađene fotografije snova“. Mnoge njegove slike koriste metodu ponavljanja slika – brojni satovi u Postojanosti pamćenja i oblika koji se preobražavaju, ili se pretvaraju u druge objekte, i tako otvaraju prostor mnogim interpretacijama.

Salvador Dalí