Brak Dalíja i Gale


Iako su živjeli zajedno od 1929., vjenčanu ceremoniju imali su 1934., ali brak je sklopljen tek 1958. godine u Angels kapeli, u blizini Girone, nakon Papine dozvole jer je Gala već bila u braku. Zbog navodne fobije od ženskih genitalija, navodi se njegova izjava da je bio djevac kad su se upoznali na Costa Bravi. Postala je njegova muza, svakodnevno ga inspirirala i pojavljuje se u mnogim njegovim djelima.

Dalí je potpisivao svoje slike sa svojim i njezinim imenom. Naveo da je Gala djelovala kao njegov zastupnik i pomagala u preusmjeravanju njegovog fokusa. Prema svemu sudeći, Gala je imala jak seksualni nagon, a tijekom svog života imala brojne izvanbračne afere (među njima i sa svojim bivšim suprugom Paulom Éluardom), koje Dalíju ne smetaju već ih potiče. Imala je sklonost za mlade umjetnike.

dali-gala

Godine 1968. slikar je kupio Gali dvorac u Púbolu, Girona. Između 1971. i 1980. Gala je često  provodila vrijeme u svom dvorcu, uvijek ljeti. Neuobičajen brak uključivao je i pisani dogovor o posjeti dvorcu za Dalíja. Upravo tamo je Gala i sahranjena, nakon njene smrti 1982. Od 1996. dvorac je  otvoren za javnost kao Gala-Dali Castle House Museum u Púbolu.
Elena-Gala-Salvador-Dali