Helena Deluvin Diakonoff, poznatija kao Gala


Jedan od događaja koji je Dalíju promijenio život je bila zabava, na kojoj su među ostalima prisustvovali i Luis Buñuel, René Magritte sa suprugom, te Paul Éluard čiji portret je naslikao te godine i njegova supruga Gala. Gala, tada Éluard, bila je ruska imigrantkinja rođena kao Helena Deluvin Diakonoff , 11 godina starija od Dalíja. Gala je, kako je i sam Dalí rekao, bila utjelovljenje njegovog dječačkog sna te utjelovljenje ženskog lika koje je on ranije prikazivao u likovima mladih, ali i zrelijih žena na njegovim slikama. Ona je izgledala isto kao i žene koje je Dalí portretirao ili zamišljao, a najveća sličnost između Gale i Dalíjevih mladenačkih snova može se vidjeti na slici Djevojka iz Ampurdána (1926.).

Opće je vjerovanje da je Dalí možda bio djevac kada je upoznao Galu, koja je bila udana i poznata po dugoj listi ljubavnika.

Iako nije bila omiljena među onima koji su ih poznavali Dalí je bio njome očaran. Povjesničar umjetnosti John Richardson kaže da je Gala bila „jedna od najodvratnijih žena s kojom je veliki umjetnik ikada bio. Svi koji su ju znali su ju i mrzili“.

Pogrešno misleći da je ona ovisnica, nakon što Salvador nije želio prekinuti njihov odnos njegov dominantni otac ga je razbaštinio. Simboličnom gestom prije preseljenja u Pariz k Gali, Dalí je obrijao glavu i svoju kosu pokopao na plaži.

Salvador_Dali_Gala